Geocaching

Mint azt már egy bejegyzésben írtam, néhány geocaching infót is felteszek az oldalra, szerintem ez egy remek tevékenység. Nemcsak kikapcsolódsz a természetben és gyönyörű helyeket látsz, benned van egy kis gyermeki izgalom is, hogy megtalálod-e a ládát, ha igen, mit rejt és elgondolkozol rajta, hogy vajon az utánad következő örül-e majd annak amit otthagytál. Közösség-összeformálás :)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-4VFeYZTTYs


A Házikó körüli több látványosságnál is vannak elrejtve ládikók, ezeket ide kigyűjteném. (A forrás: www.geocaching.hu)

1. Likas-kőnél

        (http://geocaching.hu/caches.geo?id=3213)

Szélesség N 47° 21,008'
Hosszúság E 17° 47,995'
Magasság: 344 m

A láda rejteke
WAP:
Normál téglalap alakú konyhai doboz, mérete 19x14x12cm.
A ládát a szikla jobb oldalánál egy négytörzsű facsoport gyökerei alatt találod.                                  -->

Megközelítés
A "séta" indulásához a vonattal érkezőknek Vinye megállóhelyet ajánlom, autóval érkezők a Pokol csárda (aki a Bakonyi Turistaházból indul, a ház melletti Zöld sáv úton kell kezdeni)
  A Piros sáv Sárga sáv Zöld sáv (Piros-Sárga-Zöld) jelzésű turistaúton kell elindulni Fenyőfő felé. Ez az út viszonylag gyenge forgalmú. A Hódos-éri üdülőövezet elején a turista jelzések szétvállnak.
Itt a Zöld sáv (Zöld) turista jelzést követve balra indulunk neki a domboldalnak  N 47° 21,541' E 17° 48,335' [GCHLK+útpont1]
A Zöld turista jelzés folyamatosan emelkedik, míg el nem érjük a Zöld barlang (Zöld barlang) turista utat, ami egy jobb oldalra történő kis kitérő.
A Likas-követ a rendben tartott erdőben szabad szemmel is könnyen észre lehet venni. A terep nem nehéz és könnyen megközelíthető.
A Likas-követ egy barlang "szeli" ketté, ami természetesen járható! Átlagos testalkatúak és a gyerekek simán átférnek, kipróbáltuk!(Az átlagos testalkatról annyit, hogy 100kg felett is járható:) ) Hossza mintegy 15-20m.
 A Likas-kő része az Öreg-Bakony Bakancsosa jelvényszerző túramozgalomnak, és még sok túra érinti ezt a pontot.

2. Bakonyszentlászló-Ördögrét körtúra

          (http://geocaching.hu/caches.geo?id=1290)


Szélesség N 47° 22,747'
Hosszúság E 17° 50,083'
Magasság: 262 m

[WAP]:
1. pont: Bakonyszentlászló Vak-Bottyán kút N47° 23.325' E17° 48.181' 232m, a jelszó első része a kút tábláján a 4. sorban levő szám 2. karaktere.
2. pont: Kitaibel Pál emlékoszlopa N47° 22.266' E17° 48.983' 263m, a jelszó második része az emlékoszlopra faragott utolsó évszám utolsó karaktere.
3. pont: a barlang felső két, kisebb bejáratától kb. 15-20 méternyire fa talajszinti odvában van a 10x15 cm-es fekete henger. Jelszó harmadik része a ládában. N 47° 22.747' E 17° 50.083' 262m Főkoordináta is ez.
Első állomásunk a Petőfi utca, ott is a "Kerek templom", mely a maga nemében építészeti különlegesség. A késő barokk katolikus templomot gróf Esterházy Gábor 1780-ban építtette Szent László tiszteletére, egy román stílusú templom maradványaira. Koordinátái:  N 47° 23,353' E 17° 48,139' 235 m [GC666+kerek-templom] Közvetlen a templom mellett balra található a volt Esterházy-kastély, amely a XVIII. században épült, de azóta teljesen átalakították. Az Esterházy-család tagjai gyakran megfordultak itt, de nem tartózkodtak huzamosabb ideig benne.
Nem kell sokat sétálnunk a következő látványossághoz: a Vak Bottyán parkban álló Vak Bottyán kúthoz. A volt grófi parkban találhatjuk az ország egyik legrégebbi kénes gyógyfürdőjének kútját. A XVII. sz. második felétől figyeltek fel a községben fakadó kénes forrás gyógyító erejére - a néphagyomány szerint itt járt Vak Bottyán János, aki reumáját gyógyította a vízzel. Egyik katonája Terstyánszky István 1707-ben levelet írt a faluból gróf Esterházy Antalnak, hogy betegségének jót tett a szentlászlói fürdő. Sajnos a fürdő később eliszaposodott, elhanyagolták, majd teljesen tönkrement. Ma már csak a kút látható. Koordinátái:  N 47° 23,325' E 17° 48,181' 232 m [GC666-1] Egyúttal ez a multi első pontja is, a jelszó első része a kút tábláján a 4. sorban levő szám 2. karaktere.
Utunkat a Petőfi, a Vak Bottyán, majd az Ady Endre utcán folytatjuk. Elhaladva az "Ősfenyves Túristaház" mellett, a Vinye felé vezető országútról letérünk balra. Itt találtunk először sárga kereszt jelzést. Kicsit tovább menve, az útról jobbra letérve, a faluszéli focipályán átvágva, az erdő szélén nyíló ösvénynél folytatódik a sárga keresztsárga sáv jelzés. Ezen haladjunk egyenesen, amíg a sárga sáv jobbra eltér. Ez kivezet a vinyei országútra (aki szeret országúton gyalogolni, jöhet végig azon is B.szentlászló végétől). A jobbos kanyar után piros rom jelzi a helyet, ahol letérünk balra az erdőbe.
A jelszó második része a
Kitaibel Pál emlékoszlopra faragott utolsó évszám utolsó karaktere.
Koordinátái:  N 47° 22,266' E 17° 48,983' 263 m [GC666-2]
Ha nem siettek, itt érdemes kicsit megpihenni.
Áthaladva a vasúton a piros kereszt jelzésen balra folytatjuk utunkat. A széles földúton kereszteződéshez érve jobbra letérünk a sárga kereszt ösvényre. A kereszteződés koordinátái:  N 47° 22,463' E 17° 49,304' 263 m [GC666+S+ P+ kereszteződés]
Rövidesen elérjük a térképen "Pakuts pihenő" néven jelzett helyet. Sajnos ma már csak pár, földből kiálló korhadt fagerenda és néhány rozsdás szög emlékeztet a szebb időket látott pihenőhelyre. Ezen a helyen folyik össze a Bakony két legjelentősebb patakja: a Hódos-ér és a Cuha.  N 47° 22,358' E 17° 49,532' 230 m [GC666+összefolyás] A fahídon áthaladva balra, a piros kereszt jelzésen haladunk tovább. Az ösvény hamarosan a vadregényes Cuha-szurdokba ér, a láda rejtésekor, április elején elég jelentős mennyiségű víz zuhogott a mederben. Ilyenkor időnként át kell kelni a patakon, ezért javasolt megfelelő bakancs viselése!

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/59836658.jpgA fölénk magasodó sziklák egyikében, a vízmosás felett 20m-el a látványos, tágas, de nem mély kőfülke, a 8m magas és 5-6m széles Zsivány-barlang nyílása tátong. Mennyezetéről kürtőnyíláson át pillanthatunk az égboltra. A néphit szerint a sekély üreg a híres bakonyi betyár, Savanyú Jóska egyik búvóhelye volt. Közeledve, a patakot övező nagy sziklák egyikén, jobb oldalon felfestett piros barlang jelzénél induljunk el felfelé, a gyökerekbe kapaszkodva :-).
Tovább haladva a patakmeder mentén hamarosan elérjük a Remete-barlanghoz vezető feljárót. A bal oldalon ősrégi piros barlang jelet találunk. A hegy oldalában felkapaszkodva 1,2m magas, ovális, cseppkő-bekérgezéses bejárata a szurdok sziklái közt ásít. Ha beférünk és végigmegyünk a 7m hosszú, emelkedő folyosón, a végén kisebb - két "ablakon" át fényt kapó - kis terembe érünk. A kürtő alakja jellegzetes, ottjártunkkor egy kifelé araszoló turista találóan jegyezte meg: éppen megszületek... ;-) Érdemes bemenni, nem mindennapi élmény ez a barlang!

A barlang felső két, kisebb bejáratától kb. 15-20 méternyire , egy fa talajszinti odvában van a 10x15 cm-es fekete henger. A jelszó harmadik, egyben utolsó részlete is itt található meg. A teljes jelszó egybe írandó! A rejtek koordinátái:  N 47° 22,747' E 17° 50,083' 262 m [GC666-3] a főkoordináta is ide mutat. A doboz ki/berakásakor, és logolás közben is figyeljetek a barlang körül mászkáló népekre: lombhiányos időszakban oda lehet látni a rejtekhez! Kérünk Benneteket, vigyázzatok, hogy illetéktelenek ne láthassák meg a rejteket, mert egyszer már ellopták a ládát! Köszönjük!

Innen már csak egy "ugrás" az Ördög-rét.  N 47° 22,800' E 17° 50,200' 227 m [GC666+Ördög-rét] A napos, szép fekvésű, pár szál fenyővel is ékesített tisztás kiválóan alkalmas pihenőhelynek, gyerekeknek akár egész napos játszóhelynek is. Tűzrakóhelyek, rönk asztalok-padok várják a megfáradt, éhes vándorokat.

Visszafelé a rét ÉNY-i sarkán induló piros keresztpiros sáv jelzésen induljunk el. Rövidesen a piros sáv elválik jobbra - ha a bakonyszentlászlói vasútállomásra igyekszel, arra tarts! Ha nem, menj tovább, majd a sárga kereszt leágazásnál fordulj jobbra. A sárga kereszt visszavisz a már bejárt úton.
(Nyári melegben, amikor alig van víz a patakban, könnyebb lehet a haladás, de hóolvadáskor lehetnek problémák!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések