5+1 app erdei túrához

És jöhet az első kérdés... Végre kijutottunk a természet lágy ölére és itt is elöl legyen a telefon? A bejegyzés célja nem a túrázás közbeni telefon nyomkodás támogatása ;) Sőt... Mi is a természet erejében hiszünk, vagyis, hogy letegyük a telefonokat, elhagyjuk a zavaró elektronikát, és kijussunk a szabad levegőre. Az itt felsorolt alkalmazások viszont segíthetnek minőségi időt eltölteni odakint ;) Mint egy elektronikus svájci bicska... térkép, fotóalbum, növényhatározó és iránytű lehet egyszerre... Na de senki nem rohangál nyitott svájci bicskával az erdőben ;) akkor használjuk csak, amikor szükséges.

Rövid felvezetés után, íme az appok:

1+2. Túra során annyiszor előfordul, hogy egy-egy szép növény jön szembe, aminek nem tudjuk a nevét, pedig annyira jó lenne megismerni a bejárt útvonal élővilágát. De hogyan lehetne kideríteni?
Nem szükséges külön kilós növényhatározót magunkkal cipelni, hiszen a FaBook nevezetű app egy interaktív fahatározó :) Play Áruházból ingyenesen letölthető. Különösen tetszik a cél, amiért létrehozták az appot: "Csak azokat az értékeket tudjuk megfelelően óvni és védelmezni, amelyeket nem csupán látunk, hanem jól ismerünk is"  Az előttünk lévő növény színe, formája, megjelenése alapján megbizonyosodhatunk arról, mit is látunk.

Másik alkalmazás a körülöttünk lévő flóra megismerésére  a PlantNet. Lényegében ez egy képmegosztó alkalmazás, de a segítségével vissza is kereshetjük, hogy milyen növényt találtunk. Ehhez elegendő lefényképezni természetes környezetében a beazonosítani kívánt virágot, levelet vagy gyümölcsöt és a keresőmotor előhozza az adatbázisban szereplő, hasonló növényeket. A találatok latin névvel jönnek ki, de a képek segítenek, s a latin név alapján is rengeteg információt találhatunk majd később a növényről. Így tudtam meg például, hogy a ház körüli kedvenc növényeim a következők: 



A környezetünk megismerésével nemcsak jobban megérthetjük az erdő életét és tisztelhetjük ökoszisztémáját,  de az ismeret által védhetjük magunkat és elkerülhetjük például a medvetalp okozta kellemetlen "égési" sebeket, amik jóval az érintkezés után jönnek csak elő.

Tipp: Ha kaukázusi medvetalphoz értél, mosd le alaposan a bőrfelületet szappanos vízzel.


3. A fentiekhez hasonló, de immáron a faunát felfedező app, a Madárhatározó, szintén ingyenesen letölthető az MME és a Farkaskölykök közös fejlesztésében. Vannak fizetős részei, de a hazánkban előforduló közel 157 leggyakoribb madárfaj beazonosításához segítséget nyújt és a legtöbbnél akár a csicsergést is meghallgathatjuk. A határozás menetét megkönnyíti az alak, élőhely és szín szerinti keresés, illetve a FaBookhoz hasonlóan itt is található lexikon és játék :)

 4. Mindenki szívesen emlékszik vissza egy jól sikerült túra részleteire, akár képekkel, hangokkal színesítve, főként, ha a kalandokból később útinaplót vagy esetleg blogot vezetne. Ebben segít a ramblr nevezetű alkalmazás, a következő funkciókkal:

  • térképen jelöli nekünk a bejárt útvonalat,
  • lehetővé teszi, hogy adott pontokhoz jegyzeteket, fényképeket, vagy hangfelvételeket csatoljunk
  • méri a teljesítményünket mint pl. sebesség, túra-időtartam, távolság, a legmagasabb pontja, stb. 
  • megoszthatjuk a barátainkkal is az adott kirándulást vagy más kalandokat és
  • böngészhetünk mások történetei között
5. Természetjárás közben is előfordulhat baleset, ami térerő hiányában embert próbáló feladat lehet, ha nem tudunk hirtelen segítségért fordulni. Ezért érdemes itt is felkészülni, mi a teendő, ha valaki megcsúszik a Cuha-szurdokban, megégeti magát szalonnasütés közben vagy éppen komolyabb balesetnél mi alapján kell majd a mentőket tájékoztatni. Persze vészhelyzet alatt nem biztos, hogy a tanácsokat böngészni lesz idő, fontos előtte megismerkedni a tennivalókkal. Ehhez segítség pl. a Magyar Természetjáró Szövetség által közreadott Elsősegély-kisokos, ami témákra bontva ismertet meg minket a túrák során előforduló kisebb balesetek, könnyebb sérülések ellátásához szükséges információkkal.


+1. Korábbi bejegyzésben írtam már a GPSies alkalmazásról, mely az ötletelésnél, túratervezésnél nagy segítség lehet, így erről már nem ejtek ódákat, helyette egy-egy éjszakai alkalmazást említenék még, ami elrabolta a szívem :) Ezek pedig a Star Chart és a Star Walk. Lényegét tekintve a kettő hasonló, az éjszakai égboltot kémlelve juthatunk plusz információkhoz, a csillagképek és égitestek beazonosításában nyújt segítséget. Egyszerű a használata: emeld a telefonod az ég felé és a mobil kijelzőjén kiegészítő információk jelennek meg az adott látványosságokkal kapcsolatban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések